El II Informe de l'Observatori de la Segona Oportunitat de l'ICAB conclou que es redueix la durada d'aquest procediment i que l'import mitjà del deute és inferior
Aquesta és una de les conclusions principals del II Informe de la Insolvència Personal que ha elaborat l'Observatori de l'ICAB sobre aquesta matèria arran de l'anàlisi de 299 expedients en aquest àmbit
- L'Observatori de la Insolvència Personal de l'ICAB afirma que hi ha un avanç numèric clar de l'ús del mecanisme de la Segona Oportunitat per resoldre els problemes d'Insolvència Personal de deutors de bona fe, que el seu ús ja és equiparable al de països europeus gràcies al treball que s'ha realitzat per introduir aquest mecanisme a la cultura econòmica i social del nostre país
- La presentació de l'Informe s'ha realitzat en el transcurs de la celebració del 2n Congrés Europeu de la Segona Oportunitat, que se celebra avui i demà divendres, 17 de gener a la seu de l'advocacia de Barcelona
- La inauguració del congrés ha anat a càrrec del conseller de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat, Ramon Espadaler, juntament amb el degà de l'ICAB, Jesús M. Sánchez, la directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació de la Generalitat, Imma Barral, i el president del Consell de l'Advocacia Catalana, Joan Martínez
- Amb la participació d'experts en el mecanisme de la Segona oportunitat s'està analitzant, en aquest Congrés, l'ús d'aquesta via per resoldre els problemes d'insolvència dels deutors de bona fe, les tendències de futur, com prevenir la insolvència i el paper de la Intel·ligència Artificial com a eina per contribuir a detectar-la precoçment
En el marc del 2n Congrés Europeu de la Segona Oportunitat -que se celebra avui i demà divendres, 17 de gener, a la seu del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, sota l'organització de l'Observatori de la Insolvència Personal, s'han donat a conèixer les conclusions del II Informe de la Insolvència Personal.
Aquest II Informe, elaborat per l'Observatori de la Insolvència Personal de l'ICAB, l'ha presentat Jesús M. Sánchez, degà de l'ICAB; i Joan Martínez, president del Consell de l’Advocacia Catalana. L’exposició de les conclusions les ha donat a conèixer Yvonne Pavia, advocada, tresorera de l’ICAB i presidenta de l’Observatori de la Insolvència Personal de l’ICAB; Martí Batllori, vicepresident de l'Observatori de la Insolvència Personal de l'ICAB; de Borja Pardo i Miquel Àngel Salazar, vocals d'aquest Observatori del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.
La presidenta de l´Observatori de la Insolvència Personal, Yvonne Pavía, ha afirmat que l’elaboració d’aquest II Informe respon a la voluntat de revisar quin és actualment el perfil d’usuari/ària que recorre a través del seu advocat/da al mecanisme de la Segona Oportunitat per resoldre els seus problemes d'Insolvència personal; per mostrar la durada mitjana d'un procediment – si s'ha reduït o no el temps- i si ha variat la quantia de l'actiu i el passiu del deutor que ara recorre a aquest mecanisme. Per acabar, ha recordat que l'Informe és la continuació del presentat per l'Observatori de la Insolvència Personal de l'ICAB el 2021 amb la finalitat de comparar els canvis sorgits entre els expedients de l'any 2020 i els del període 2021-2024.
L'Informe s'ha basat en l'anàlisi de 299 expedients, procedents d'un despatx especialitzat en segona oportunitat, 79 dels quals es corresponen amb concursos de creditors iniciats l'any 2021, 78 iniciats el 2022, 100 el 2023 i 42 l'any 2024. També s’ha fet èmfasi en que les dades d'aquests expedients es divideixen pràcticament en una meitat les iniciades abans i l’altra després de l'entrada en vigor de la Llei 16/2022, de 5 de setembre, de reforma del text refós de la Llei concursal .
El vocal de l'Observatori Borja Pardo ha exposat les conclusions de l'informe. Ha destacat que la nova regulació concursal ha agilitzat la tramitació dels procediments concursals, i el resultat és que s'ha reduït la mitjana de durada del procediment, que ha passat de l'any i mig (560 dies) a 8 mesos (242 dies) i arran de l'aplicació de la reforma del 2022, la tendència és que es continuï reduint-se la durada del procediment.
El perfil de l'usuari que recorre al mecanisme de la Segona Oportunitat és substancialment semblant al que desprèn de les dades del primer Informe, sent en el 59% dels procediments un home (davant del 41% de dones), d'entre 30 i 70 anys, i situant-se l'edat mitjana els 48 anys. Des de l'Observatori “s'aprecia una disminució progressiva de l'edat mitjana de la persona declarada en concurs, tendència que, es considerem que s'aguditzarà en els propers anys", ha afirmat Pardo.
Pel que fa a la nacionalitat i l'origen de la persona declarada en concurs, si bé el 54% és d'origen espanyol, les dades de l'Informe mostren un canvi significatiu respecte del primer Informe elaborat per l'Observatori de la Insolvència Personal de l'ICAB, situant els deutors d'altres orígens, principalment de Llatinoamèrica (que han passat del 20% al 35% del total dels deutors declarats en concurs) al segon perfil més majoritari.
Sobre l'import total dels deutes Pardo ha destacat que “el 81,14% dels creditors són entitats bancàries o financeres i que el deute públic representa un 6% del total; percentatge que està cridat a estancar-se o fins i tot reduir-se, tenint en compte les reformes legals operades per la Llei 16/2022, de 5 de setembre, de reforma del text refós de la Llei concursal”.
Quant a l'import total de la massa passiva del deutor, s'ha alertat de la reducció, ja que del deute total pendent de l'últim exercici analitzat -2024- és de 63.078,10 euros, mentre que les dades analitzades fins al 2020 mostraven un import mitjà de 250.000 euros. També s'ha ressaltat la disminució del valor de la massa activa (conjunt de béns i drets del concursat) de manera que, del total d'expedients analitzats, en el 66,67% de casos, la massa activa era nul·la i només en un de cada deu supòsits la persona declarada en concurs era propietària d'un bé immoble. A més, el 90% dels concursos declarats i analitzats per al present Informe han estat “concursos sense massa”, segons el que preveu l'article 37 bis i següents de la Llei 16/2022.
De l'informe també es desprèn la disminució del valor mitjà de les masses activa i passiva dels concursos de creditors de persona física, així com el canvi normatiu operat per la reforma de la Llei concursal, que ha comportat una disminució dràstica del total de l'import mitjà exonerat que és, de mitjana, poc més de 49.000 euros l'any 2024.
Pel que fa a l'itinerari escollit pel deutor, només el 3% dels expedients analitzats contenien la proposta d'un pla de pagaments per part de la persona declarada en concurs de creditors. Per això, des de l'Observatori de la Insolvència Personal de l'ICAB es considera que arran de l'aplicació pràctica de la norma aquesta tendència es veurà incrementada en els propers anys.
El vicepresident de l'Observatori de la Insolvència Personal, Martí Batllori, ha declarat que “totes aquestes dades permeten a l'Observatori de la Insolvència Personal de l'ICAB afirmar que hi ha un clar avenç numèric de l'ús del mecanisme de la Segona Oportunitat per resoldre els problemes d'Insolvència Personal deutors de bona fe, que el seu ús ja és equiparable al de països europeus gràcies a la feina que s'ha realitzat per introduir aquest mecanisme a la cultura econòmica i social del nostre país”.
Durant la presentació de l'Informe el vocal de l'Observatori de la Insolvència Personal de l'ICAB, Miguel A. Salazar ha ressaltat “que la tendència a l'alça en l'ús del mecanisme de la Segona Oportunitat, no s'ha de veure com una cosa negativa, ja que a nivell econòmic aquesta via permet a les persones que se sotmeten a aquest procediment per resoldre els seus problemes d'insolvència i amb això contribuir a que es ‘reintrodueixin a la societat’, de manera que puguin tornar a demanar un crèdit, per exemple per comprar un pis, pagar els seus impostos i refer la seva vida a nivell econòmic”. Tot i això, ha afegit que “un dels reptes que s'han d'afrontar en aquests moments és la necessitat de comptar amb eines de prevenció i per acompanyar davant els primers signes d'insolvència, com ja tenen altres països com Dinamarca, i per això ha emplaçat a l'Observatori a treballar en l'elaboració d'una guia actualitzada de l'ús del mecanisme de la segona oportunitat”.
Inauguració del 2n Congrés Europeu de la Segona Oportunitat
La inauguració del congrés 2n Congrés Europeu de la Segona Oportunitat ha anat a càrrec de Jesús M. Sánchez, degà de l'ICAB; juntament amb el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Ramon Espadaler; la directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació de la Generalitat de Catalunya, Imma Barral, i el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Joan Martínez.
El degà de l´ICAB ha destacat que l´advocacia fa una important funció social i que a través de l’Observatori de la Insolvència Personal del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona s’ha fet una gran tasca de difusió del mecanisme de la Segona Oportunitat tant entre l’advocacia com entre la ciutadania per resoldre els problemes d'insolvència dels deutors de bona fe. I ha conclòs: “totes les persones es mereixen una Segona Oportunitat. Per això des de l'advocacia i els Col·legis Professionals estarem sempre ajudant la ciutadania a través d'aquest procediment de segona oportunitat”.
El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat ha afirmat que “la llei de la segona oportunitat és posar cara a una justícia molt més humana. Hem de reivindicar que la justícia i una llei com aquesta –que ajuda les persones quan es troben en una situació vulnerable- també és una política social”.
El president del Consell de l'Advocacia Catalana ha reiterat, durant la inauguració del Congrés, la importància d'eliminar les dificultats perquè els ciutadans tinguin l'oportunitat d'accedir al mecanisme de la Segona Oportunitat i ha fet èmfasi que “l'advocacia també té una responsabilitat social i ens correspon trobar i proposar eines que facilitin la vida a la ciutadania amb la màxima seguretat jurídica”.
La directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació de la Generalitat ha defensat que la llei de Segona Oportunitat és un element més del ventall de recursos que l’administració ofereix per sortir de situacions complicades i ha afegit: "Sempre hem defensat un enfocament holístic i treballem per desenvolupar un sistema que faci que quan una persona demani acollir-se a la Segona Oportunitat, també s'activin altres mecanismes d'ajuda per part de l'administració que a aquesta persona en situació de vulnerabilitat li poden ser útils”.
2n Congrés Europeu de la Segona Oportunitat
El 2n Congrés Europeu de la Segona Oportunitat s'ha estructurat en 10 taules que es realitzen avui i demà divendres, 17 de gener, a l'ICAB, i que permeten abordar qüestions clau com la bona fe del deutor, el crèdit responsable, l'administració del concurs de persona física o protecció de l'habitatge en els procediments d'insolvència; l'ús de la intel·ligència artificial a la gestió d'insolvències; els mecanismes d'alerta primerenca per evitar el sobreendeutament; i el procediment especial per a microempreses i autònoms, reforçat amb la nova normativa europea.
La cloenda del congrés es farà el divendres 17 de gener amb una ponència sobre l'actualitat jurisprudencial després de dos anys de la reforma de la Llei concursal, que inclourà la participació d'experts en dret i representants del Tribunal Suprem espanyol.
Documents
-
Observatori-insolvencia-personal5760.5185546875 Kbpdf
II Informe de la Insolvència Personal