2n Congrés Europeu de la Segona Oportunitat - 2nd European Congress on Personal Insolvency (2025)
16 i 17 de gener de 2025.
DIJOUS 16/01/2025
9:00h ACREDITACIONS
9:30h INAUGURACIÓ I BENVINGUDA
De 10:15h a 11:15h TAULA 1: LA SEGONA OPORTUNITAT COM A SOLUCIÓ A LA INSOLVÈNCIA: QUO VADIS?
La Directiva (UE) 2019/1023 sobre reestructuració i insolvència té, entre d'altres, l'objectiu de garantir que els deutors persones físiques de bona fe insolvents puguin gaudir de la plena exoneració dels deutes després d'un període de temps raonable. En aquest camí iniciat el 2022 després de la transposició, encara estem al principi del desplegament de la normativa que ens obliga a plantejar-nos una mirada oberta i local a mig i llarg termini d'ajustaments normatius.
Modera:
- Mª Elisa Escolà i Besora, advocada, membre del grup de treball de Segona Oportunitat ICAB-CICAC.
Ponents:
- Gustaf Bruze, economista, Universitat de Chicago, Illinois (pendent de confirmar).
- Amanda Cohen Benchetrit, Magistrada de l'AP de Còrdova, actualment en comissió de serveis com a Lletrada (coord.) al Gabinet Tècnic de la Sala 1a del Tribunal Suprem.
- José María Fernández Seijó, vocal del Consejo General del Poder Judicial.
D'11:15h a 11:45h PAUSA-CAFÈ
D'11:45h a 12:45h TAULA 2: LA BONA FE DEL DEUTOR ÉS L'EIX TRANSVERSAL
La bona fe del deutor continua sent l'eix sobre el qual pivota la possibilitat de trobar la solució de l'exoneració als estats d'insolvència de la persona. La bona fe a l'àmbit concursal és un concepte normatiu, que en la transposició de la directiva al Text refós de la Llei concursal a Espanya dóna marge d'apreciació subjectiva al jutge per resoldre sobre la petició de l'exoneració. En aquest moment es genera un concepte més controvertit que normatiu que cal abordar i debatre.
Modera:
- Irene Romea Anadón, advocada, vocal de la Subcomissió Concursal del CGAE
Ponents:
- Stefania Pacchi Pesucci, catedràtica de Dret Mercantil de la Universitat de Siena i Presidenta emèrita de l'Institut Iberoamericà de Dret Concursal (pendent de confirmar)
- Alfonso Martínez Areso, magistrat de l'Audiència Provincial de Saragossa
De 13:00h a 14:00h TAULA 3: EL CRÈDIT RESPONSABLE DES DE TOTES LES PERSPECTIVES
Porta causa central de la Segona Oportunitat, l'adequació de normatives que ajudin a superar la situació de sobreendeutament que provoquen insolvències personals. En aquest sentit és bàsic tenir un clar compromís en la generació i gestió del crèdit responsable que provoca situacions sobrevingudes i que afecta d'una manera tangencial situacions que de vegades deriven en un clar àmbit de violència econòmica i que hem de tractar des d'una perspectiva àmplia de tots els operadors, econòmics, jurídics i socials.
Modera:
- Idoia Azpeitia Alonso, advocada, Membre de la Subcomissió Mercantil i Concursal del CGAE i coordinadora de la Secció Concursal de l'ICAMUR.
Ponents:
- Florencio Molina López, magistrat del Jutjat Mercantil número 5 de Barcelona.
- Jason Kilborn, professor de Dret a la Universitat d'Illinois Chicago (pendent de confirmar)
De 14:00h a 15:00h PAUSA
De 15:15h a 16:15h TAULA 4: L'ADMINISTRACIÓ DEL CONCURS DE PERSONA FÍSICA
Un dels objectius que indicava la Directiva europea de reestructuracions i de segona oportunitat era la millora de l'eficàcia dels procediments de reestructuració, insolvència i exoneració de deutes, en particular per reduir-ne la durada. En aquest sentit la normativa espanyola, va incorporar com a novetat el concurs sense massa, que pretenia cobrir aquest objectiu. En aquest sentit, es promou un procediment en què s'escurcen terminis i no es fa preceptiu el nomenament d'una administració concursal, llevat que sigui sol·licitada i pagada pels creditors. Aquest model ha provocat un augment de procediments i una sensació de menor seguretat en el desenvolupament dels mateixos, aspectes sobre els quals cal un debat rigorós que no estigui en contradicció amb la voluntat de dur a terme el procediment amb més eficiència.
Modera:
- Octavio Gracia Chamorro, advocat, economista i membre del Grup de Treball de Segona Oportunitat ICAB-CICAC
Ponents:
- Víctor M. Casaleiro Ríos, magistrat del Jutjat Mercantil núm. 2 de Palma de Mallorca.
- Béatrice Dunogué-Gaffié, presidenta d'European Insolvency Practitioners (pendent de confirmar).
De 16:30h a 17:30h TAULA 5: EL PLA DE PAGAMENTS, SALARI I SOLUCIONS DE FUTUR A LA INSOLVÈNCIA DE LA PERSONA
La transposició de la Directiva 1023/2019 va portar un canvi important respecte a la possibilitat d'optar per no liquidar i sotmetre als crèdits exoneració a un pagament parcial a través d'un pla de pagaments en un temps que la normativa va entendre com a prudencial. Ambdues situacions porten al procediment un nou espai que ha d'acomodar les solucions a la insolvència personal. El pla de pagaments és una solució que encaixa en el fonament de fer front de manera parcial i estructurada a les obligacions sempre que s'albiri com una solució certa i realista.
Modera:
- José María Puelles Valencia, advocat, copresident de la Secció Concursal del Col·legi de l'Advocacia de Madrid i President de l'Observatori de la Insolvència de l'ICAM.
Ponents:
- Luis Rodríguez Vega, magistrat de la Secció 15a de l'Audiència Provincial de Barcelona.
- Cristian Valcárcel Bernal, advocat
De 17:30h a 18:30h TAULA 6: L'HABITATGE, EL CRÈDIT PÚBLIC I PASSIUS NO EXONERABLES
La voluntat de mantenir l'habitatge com a element de fonament de segones oportunitats fa convergir un camí que s'havia previst a la llei d'emprenedors 14/2013 quan es va definir i estructurar la figura de l'empresari de responsabilitat limitada. El crèdit públic ha tingut una protecció molt important en el desenvolupament de la normativa estatal després de la incorporació al nostre cabal jurídic de la directiva de reestructuracions i segona oportunitat transposada l'any 2022.
Modera:
- Núria Flaquer Molinas, advocada i diputada de la Junta de Govern de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.
Ponents:
- Pau Ballvé Reyes, advocat, President de la Secció de Dret Concursal de l'ICAB.
- Ana Gallego Torres, directora general de Justícia i Consumidors de la Comissió Europea (pendent de confirmar).
De 18:30h a 19:00h PRESENTACIÓ DE RESULTATS DE L'ANÀLISI DE L'OBSERVATORI DE LA INSOLVÈNCIA DE LES PERSONES FÍSIQUES DE L'ICAB
Des de l'any 2021 en què s'inicia el projecte de l'Observatori de la Insolvència de les Persones Físiques a l'ICAB, s'han fet dos treballs específics per analitzar amb profunditat aspectes rellevants que es produeixen en el desenvolupament dels procediments de segona oportunitat . Així mateix i de manera trimestral publica una nota de premsa respecte a les dades oficials que publica el Consejo General del Poder Judicial. En aquesta ocasió s'exposaran els resultats del segon estudi específic de procediments concrets les conclusions dels quals ens fan un mapa de la realitat de l'estat de la segona oportunitat a Espanya, i de les propostes que es poden iniciar amb l'objectiu de donar solucions efectives a situació d'insolvència de les persones.
Presenten:
- Yvonne Pavia Lalazue, advocada, presidenta de l'Observatori d'Insolvència de l'ICAB, membre del Grup de Treball de Segona Oportunitat ICAB-CICAC i de la Subcomissió Mercantil del Consejo General de la Abogacía Española.
- Martí Batllori Bas, advocat, vocal de l'Observatori de la Insolvència de l'ICAB, membre del Grup de Treball de Segona Oportunitat ICAB-CICAC i de la Subcomissió Mercantil del Consejo General de la Abogacía Española.
Ponent:
- Borja Pardo Ibáñez, advocat, membre del grup de treball de Segona oportunitat ICAB-CICAC
A les 19:00h LLIURAMENT DE RECONEIXEMENTS
Divendres, 17 de gener de 2025
De 9:00h a 10:00h TAULA 7: INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL I INSOLVÈNCIA
La gestió dels procediments de segona oportunitat no són aliens a la irrupció de la intel·ligència artificial. L'ús de les eines d'IA ha de donar més temps per utilitzar més el judici, i sobretot s'ha de fer sota un marc de bones pràctiques que permeti el gran objectiu d'obtenir més eficiència i eficàcia en el desenvolupament dels procediments.
Modera:
- Miguel Hermosa Espeso, degà del Col·legi d'Advocats de Palència.
Ponents:
- José Vela Pérez. LAJ del Jutjat Mercantil núm. 7 de Madrid
- Juana Pulgar Ezquerra, catedràtica de Dret Mercantil de la Universitat Complutense de Madrid
De 10:15h a 11:15h TAULA 8: LA PREVENCIÓ DE LA INSOLVÈNCIA
Exposició de sistemes i mecanismes d'alerta primerenca i insolvència personal i el seu encaix jurídic davant d'una mirada preventiva de futur.
Modera:
- Miguel Angel Salazar García, economista i advocat, membre del Grup de Treball de Segona Oportunitat ICAB-CICAC i membre de la subcomissió mercantil del Consejo General de la Abogacía Española
Ponents:
- José Maria Torres, vicepresident de la Fundació PIMEC
- Manuel Ruiz de Lara, magistrat del Jutjat Mercantil núm. 11 de Madrid
- Morten Möller, secretari general d'Early warning Europe Network
D'11:45h a 12:45h TAULA 9: LA INSOLVÈNCIA DE L'EMPRESARI I MICROEMPRESA
El procediment de segona oportunitat dóna la solució als empresaris que desenvolupen les seves activitats econòmiques com a persones físiques, la majoria considerats micropimes. La transposició de la directiva europea ha portat a la nostra normativa concursal el procediment especial per a la microempresa, que vol donar solució eficient al concurs de creditors dels empresaris autònoms. Eines com el pla de continuïtat o la limitació de l'accés al procediment davant de deutes de caràcter públic fan necessària la reflexió sobre aspectes concrets d'aquests procediments especials que permetin superar la liquidació de l'activitat com a solució habitual a la insolvència de l'empresari.
Modera:
- Jaime Campá Gracia, advocat, economista, membre del grup de treball de Segona Oportunitat ICAB-CICAC
Ponents:
- Berta Pellicer Ortiz, magistrada del Jutjat Mercantil núm. 3 de Barcelona
- Catarina Serra, Magistrada consellera del Tribunal Suprem de Portugal
De 13:00h a 13:45h TAULA 10: ACTUALITAT JURISPRUDENCIAL DESPRÉS DE DOS ANYS DEL TEXT REFÓS DE LLEI CONCURSAL
Davant la dificultat interpretativa de la normativa, les resolucions judicials d'instància, audiències i tribunal suprem, així com les resolucions del TJUE a qüestions plantejades pels jutjats espanyols, es fan necessàries per al plantejament adequat de les solucions jurídiques a la insolvència de la persona física.
Presenta:
- Joan Martínez García, degà de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Granollers
Modera:
- Jesus Ma. Sánchez García, degà de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona
Ponent: (pendent de confirmar)
De 13:45h a 14:00h CLOENDA
Preus
Descripció | Import |
Col·legiats/des ICAB col·legiats/des | 40,00€ |
Persones Associades | 40,00€ |
No Col·legiats/des ICAB | 55,00€ |
2n Congrés Europeu de la Segona Oportunitat - 2nd European Congress on Personal Insolvency (2025)
Informació general
- 16/01/2025 - 17/01/2025
- Saló d'Actes ICAB, Palauet Casades (C/Roger de Llúria cantonada C/Mallorca)
- 16 i 17 de gener de 2025
- De pagament
Contacte
-
Formació ICAB - Comissió de Cultura
-
Mallorca, 283 / Mallorca, 281 (Centre de Formació)
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 601 12 80 / 93 496 18 80
- Fax: 93 215 04 29
- cultura@icab.cat
- formacio@icab.cat
-
Mallorca, 283 / Mallorca, 281 (Centre de Formació)